0
SHARES

Mai suntem o națiune?

august 9, 2018
https://www.instagram.com/romaniadodoloata/
https://www.instagram.com/romaniadodoloata/

 

La o sută de ani distanță de la Marea Unire, strigătul copilului din Lancrăm, satul natal al lui Lucian Blaga, se mai aude oare? Ce a mai rămas din națiunea creată atunci? Mai suntem o națiune? Ce s-a ales de speranțele celor care credeau că, în sfârșit, după secole întregi de chin și umilințe, România a ajuns la liman?

Știm că unii dintre noi am fost obligați să luăm drumul pribegiei și să trăim departe de familia noastră, iar alții am fost rupți de la trupul țării. Trăim în prezent despărțiti și uitați, dar cu gândul și sufletul nostru de români tânjim cu toții, în nostalgie, după dragostea familiei noastre. Sufletele  ne-au rămas acasă, doar trupurile noastre au plecat din țară. Patria, această mare familie din care facem cu toții parte, s-a  destrămat cu fiecare român plecat departe de casă.  Ne dispare limba, empatia și dorința de întrajutorare, pietrele de temelie ale unei comunități. Ce mai este o țară fără aceste fundamente?

Familia este Patria noastră, alta nu avem, iar Patria ne reunește pe noi toți, mereu răbdătoare, așteptând schimbarea și dragostea noastră.

România rotundă, întreagă, firească este țara românilor de atunci și deopotrivă a celor de acum și a copiilor care vor veni, dar adevărul este că această țară a încetat să existe. Oamenii obișnuiți, eroii și martirii noștri au împlinit visul milenar al străbunilor: românii să fie împreună oriunde s-ar afla, în granițele aceluiași stat. Noi, cei de acum, mai avem vreo datorie față de acei oameni?

Noi, cei de acum, nu vrem doar să trăim într-o țară cu o suprafață mai mare, ci să iertăm trecutul și oamenii trecutului, să nu ne mai judecăm unii pe alții și să nu mai condamnăm pe nimeni și nimic. Noi, cei de acum, vrem să ne aducem aminte că avem o datorie: să luptăm împotriva oricărei forme de tiranie, oligarhie, demagogie care atenteaza la moștenirea noastră spirituală și națională.

Ai ceva de spus?

Articole recomandate

Ne-a părăsit un cântec

pe data de august 9, 2018

Când ne cânta Dumitru Fărcaș, sufletul își aducea aminte de rădăcinile noastre de români plecați doar de o generație sau două de la coarnele plugului, într-o emoție renăscută din uitări vinovate. Muzica lui era ca un râu curat de munte care ne spăla de păcate, curgând împreună cu noi spre izvoare."The Magpie", Claude Monet 1869, oil on canvas, Musee d Orsay, Paris France

Sindromul Coţofenei la Neamurile Române

pe data de iulie 17, 2018

Cine știe, știe!  Coțofana, specie de corvide, are o inteligență despre care aș putea spune că depășeste cu mult deșteptăciunea multora dintre semenii noștri. Chiar mai mult decât atât: inteligența coţofenei este dublată de vigilență. Redau mai jos povestea unei experiențe personale, în care vorbesc și despre coțofene…