0
SHARES

Mă plec în fața Simonei, în fața părinților ei

iunie 12, 2018
Photo Credit: mediafax.ro
Photo Credit: mediafax.ro

 

A depăși limita penibilului poate fi uneori o competiție în care participanții par a se înghesui ca să ia startul. Ce-o fi căutat stimabila primăriță Firea la evenimentul dedicat Simonei Halep, nu pricep. Înfoiată și înțepată ca o paparudă, nu va înțelege niciodată faptul că, în astfel de ocazii, indiferent de funcție, trebuie să te postezi decent cu un pas în spatele celui sărbătorit, fără să dorești să fii și acolo moț, în fruntea mesei. Nu mai lipsea decât să salute publicul care o fluiera. Până și regele Spaniei, atunci când oferă Cupa câștigătorilor, e mai discret.

Apoi n-am înțeles ce căutau pe acolo Marcel Pavel și coana Anghel. Păi nu era mai frumos ca tot stadionul să cânte imnul, fără să mai fiu obligat să suport vocea de tenor ratat a lui Pavel care, fără nici o noimă, a mai băgat apoi și un Nessun Dorma, ca la o nuntă cu ștaif ?. Mai lipsea ca la final să urle : ,,Trăiască nașii și arbitrul de scaun !”.

Monica m-a rupt în două cu lălăiala prelungită din finalul melodiei, făcând țăndări piesa Tinei Turner, ca să demonstreze ( probabil primarilor care o mai invită pe la zilele orașelor) că încă mai are plămânii funcționali.  Și, ca o cireașă fleșcăită de pe tortul expirat, a mai apărut și Năstase, care nu pierde nici o ocazie pentru a-și dinamita imaginea.

Nea Ilie, păi se poate ?. Mata, care ești probabil cu Prostamolul la zi, ce rost avea să apari la vârsta asta cu pantaloni de manelist, cercel în ureche, enșpe brățări pe încheietură și tricou șmecher ?. E păcat, ce naiba, lasă-ne să te păstrăm în amintire ca pe nebunul frumos care, pe vremuri, scandalizat că meciurile începeau prea devreme dimineața și n-aveai vreme să mănânci, chemai chelnerii trași la patru ace să-ți servească micul dejun pe terenul de tenis, sub ochii încântați ai publicului, cu câteva minute înainte de începerea meciului.

Și uite-așa, bucuria sinceră de a o primi pe Simona așa cum se cuvine și așa cum merită, a fost umbrită de talentul pur românesc al unora de a se băga în față, obicei rămas de pe vremea răposatului, când stăteam la nesfârștele cozi pentru două prețioase jumătăți de kil de ulei și ne împingeam ca animalele, de teamă că nu mai apucăm. Păcat de efortul și emoția miilor de oameni care au venit la stadion cu sufletul deschis pentru a împărți momentul de fericire cu fata asta.

Fata asta care nu prea pare că ar fi de pe aici, cu modestia ei, cu decența ei în momentele astea de glorie când alții s-ar rupe în figuri, cu zâmbetul ei reconfortant lipsit de ipocrizie, cu dorința ei sinceră de a aduce un zâmbet pe fața și în sufletul unui popor care a cam uitat să se bucure atunci când unul dintre noi reușește ceva. Mă plec în fața Simonei, în fața părinților ei care, la începutul carierei fiicei lor și-au amanetat casa pentru a o ajuta să-și împlinească visul. Câți dintre noi ar face-o ?.

Ei, niște aromâni, dar mândri de spațiul ăsta în care trăiesc, așa cum e el, cu bune și cu rele ( pe care, aproape toate, ar trebui să ni le asumăm ) au ajuns să dea românilor care se bat cu pumnii în piept o lecție.  Obișnuiți prea des cu replica : ,, Ia mai dă-l în mă-sa, a ajuns aici pentru că a avut pile”, momentul când miile de oameni îi scandau numele Simonei a fost, dincolo de toate, extrem de emoționant.

În tot noroiul ăsta care ne înconjoară, acele clipe au arătat că, pentru noi, încă nu e totul pierdut. Au arătat că, printre noi, încă mai sunt oameni care pot simți, care pot vibra pentru altcineva, care se pot bucura împreună pentru un trofeu care nu le aparține. A fost un sentiment extraordinar de unitate pentru a celebra succesul unei persoane pe care nu o cunoaștem personal, dar care a scânteiat prin noi un patriotism uitat, sentiment pe care noi am ajuns să-l pătrăm ca pe murături, într-un beci din subsolul sufletului.

Ai ceva de spus?

Articole recomandate

Octav Băncilă 1907

Unde au dispărut 5.184.282 de români cu drept de vot ? Cifrele fatidice ale României

pe data de iunie 18, 2018

Sistemul securist + comunist măsluiește datele reale ale cetățenilor României, precum kilometrajul la mașini pentru că vrea să dea bine la statistici?  În acest fel, prin fals în acte publice, se dorește să nu fie pierdute locurile de europarlamentari în parlamentul european și în propriul parlament, care a devenit un organism supradimensionat de vreo 3 ori.  Cine falsifică datele reale privind populația României, cu bună știință?