0
SHARES 26

A fi sau a nu fi partizan al Facultății de Litere?

martie 12, 2018
https://www.instagram.com/bianca.cgb/
https://www.instagram.com/bianca.cgb/

 

Undeva, cândva, imperceptibil, dar fundamental pentru propria existența, planetele se aliniază. Miliardele de molecule din ființa noastră se găsesc într-o armonie deplină, are loc o coliziune, cerul și pământul eului ni se unesc într-o comuniune perfectă și un fulger ne lovește, puternic și neașteptat. Simțim iluminarea și chemarea. Este momentul zero al vieții, când ne redescoperim, ajungem să ne înțelegem și să știm ce ne dorim cu adevărat. Ne simțim atotputernici, suntem convinși că deținem cheia ce deschide ușa propriului destin. Și toate acestea se întâmplă pe nevăzute și nesimțite.

Ne trezim dimineața și primul gând ce se ivește este acela că știm pe ce cale o va lua viața noastră. Sămânța, abia acum încolțită, a fost mereu acolo, prezentă, însă a așteptat momentul favorabil pentru a da roade. Știm că vom urma acea facultate, în acel oraș.

La fel au decurs lucrurile și în ceea ce mă privește. M-am lăsat îndrumată de vocea interioară care îmi striga să devin “un om al cuvintelor”. Ca urmare, nu am stat pe gânduri și am ales calea Literelor. Acum sunt pe deplin convinsă că a fost una dintre cele mai bune decizii luate vreodată. Din perspectiva mea, cel puțin. Spun asta pentru că, de-a lungul ultimilor ani, am devenit victima privirilor dezaprobatoare primite în urma răspunsului meu la veșnica întrebare “Și, te-ai gândit ce o să faci după ce termini liceul?”

În mod normal, acceptam cu inima deschisă sfaturile și criticile pe care le consideram constructive, însă de la o vreme toată această respingere involuntară a Facultății de Litere îmi părea un complot tacit. De ce sunt oamenii reticenți când vine vorba de acest domeniu academic? Din varii motive, dintre care cel mai frecvent este reprezentat de faptul că singura opțiune valabilă pe care o ai după absolvire este să devii profesor, ceea ce este complet fals.

“- Ce, vrei să te faci profesoară?”

S-a înrădăcinat această concepție deformată conform căreia, dacă urmezi Literele, ești inevitabil înfierat cu inscripția “profesor”. Există multe alte variante oferite, iar profesia de profesor nu este nici pe departe obiectul exclusiv al acestei facultăți. Reprezintă o posibilitate ce poate sau nu fi luată în considerare, la fel ca toate celelalte existente. Spre exemplu, cunosc unele persoane care, după finalizarea studiilor universitare în acest domeniu activează în multinaționale, firme autorizate de traducere, redacții sau organizații non-guvernamentale.

Chiar și așa, cei care aleg, totuși, să devină profesori, nu trebuie condamnați. Ei au sfidat tot ceea ce au auzit defăimător cu privire la această profesie, fie că a fost vorba despre un mediu de muncă ce necesită un grad superior de concentrare sau efortul depus ori aspectul pecuniar ce lasă de dorit din simplul motiv că, pentru ei, este mai important să construiască destine, să formeze caractere, să inspire și să promoveze valori incontestabile. Cu fiecare pas făcut pe această cale, au dovedit și continuă să o facă, să demonstreze că Literele și profesorii au fost desconsiderați mult prea dur și fără motive întemeiate, iar acest lucru trebuie să se schimbe.

Toate cele se mai sus se petrec într-o fracțiune de secundă, într-un moment de respiro, când punem pauză vieții și ne ascultăm vocea interioară. Planetele s-au aliniat perfect și totul pare să capete, ușor, dar sigur, sens.

Ai ceva de spus?

Articole recomandate


Photo Credit sanduskyave.com

CALL FOR INTERNS!

pe data de aprilie 18, 2018

Căutăm un intern care să aibă caracter și un puternic spirit civic, licean sau student, care să scrie articole pe baza unor subiecte date, să realizeze interviuri și research. Dacă vrei să faci ceva cu viața ta, ai puterea să lupți pentru o idee, ești entuziast și capabil să muncești independent și în cadrul unei echipe, iubești România și neamul românesc anunțați-ne!