0
SHARES 24

A fi sau a nu fi partizan al Facultății de Litere?

martie 12, 2018
https://www.tiparo.ro
https://www.tiparo.ro

 

Undeva, cândva, imperceptibil, dar fundamental pentru propria existența, planetele se aliniază. Miliardele de molecule din ființa noastră se găsesc într-o armonie deplină, are loc o coliziune, cerul și pământul eului ni se unesc într-o comuniune perfectă și un fulger ne lovește, puternic și neașteptat. Simțim iluminarea și chemarea. Este momentul zero al vieții, când ne redescoperim, ajungem să ne înțelegem și să știm ce ne dorim cu adevărat. Ne simțim atotputernici, suntem convinși că deținem cheia ce deschide ușa propriului destin. Și toate acestea se întâmplă pe nevăzute și nesimțite.

Ne trezim dimineața și primul gând ce se ivește este acela că știm pe ce cale o va lua viața noastră. Sămânța, abia acum încolțită, a fost mereu acolo, prezentă, însă a așteptat momentul favorabil pentru a da roade. Știm că vom urma acea facultate, în acel oraș.

La fel au decurs lucrurile și în ceea ce mă privește. M-am lăsat îndrumată de vocea interioară care îmi striga să devin “un om al cuvintelor”. Ca urmare, nu am stat pe gânduri și am ales calea Literelor. Acum sunt pe deplin convinsă că a fost una dintre cele mai bune decizii luate vreodată. Din perspectiva mea, cel puțin. Spun asta pentru că, de-a lungul ultimilor ani, am devenit victima privirilor dezaprobatoare primite în urma răspunsului meu la veșnica întrebare “Și, te-ai gândit ce o să faci după ce termini liceul?”

În mod normal, acceptam cu inima deschisă sfaturile și criticile pe care le consideram constructive, însă de la o vreme toată această respingere involuntară a Facultății de Litere îmi părea un complot tacit. De ce sunt oamenii reticenți când vine vorba de acest domeniu academic? Din varii motive, dintre care cel mai frecvent este reprezentat de faptul că singura opțiune valabilă pe care o ai după absolvire este să devii profesor, ceea ce este complet fals.

“- Ce, vrei să te faci profesoară?”

S-a înrădăcinat această concepție deformată conform căreia, dacă urmezi Literele, ești inevitabil înfierat cu inscripția “profesor”. Există multe alte variante oferite, iar profesia de profesor nu este nici pe departe obiectul exclusiv al acestei facultăți. Reprezintă o posibilitate ce poate sau nu fi luată în considerare, la fel ca toate celelalte existente. Spre exemplu, cunosc unele persoane care, după finalizarea studiilor universitare în acest domeniu activează în multinaționale, firme autorizate de traducere, redacții sau organizații non-guvernamentale.

Chiar și așa, cei care aleg, totuși, să devină profesori, nu trebuie condamnați. Ei au sfidat tot ceea ce au auzit defăimător cu privire la această profesie, fie că a fost vorba despre un mediu de muncă ce necesită un grad superior de concentrare sau efortul depus ori aspectul pecuniar ce lasă de dorit din simplul motiv că, pentru ei, este mai important să construiască destine, să formeze caractere, să inspire și să promoveze valori incontestabile. Cu fiecare pas făcut pe această cale, au dovedit și continuă să o facă, să demonstreze că Literele și profesorii au fost desconsiderați mult prea dur și fără motive întemeiate, iar acest lucru trebuie să se schimbe.

Toate cele se mai sus se petrec într-o fracțiune de secundă, într-un moment de respiro, când punem pauză vieții și ne ascultăm vocea interioară. Planetele s-au aliniat perfect și totul pare să capete, ușor, dar sigur, sens.

Ai ceva de spus?

Articole recomandate

https://www.instagram.com/ramona_argn/

Schimbarea se face cu paşi mici şi multă răbdare

pe data de martie 5, 2018

De ceva timp am ales să fiu profesor pentru învăţământul primar, am ales să preiau generaţii de elevi pe care încerc să le formez în spiritul respectului culturii poporului românesc. Şi observ cu mândrie cum aceştia ce implică cu drag în toate activităţile ce ţin de cunoaşterea României. Trebuie doar să îi îndrumăm pe acest drum, să le deschidem porţi pe care poate nu vor avea altă dată oportunitatea să le descuie, să le fim model şi să îi încurajăm în tot ceea ce fac şi vor face pe viitor.https://kristoflajos.com

Orfelinatul – o “școală” în care mințile copiilor sunt educate cu frica de viitor

pe data de februarie 22, 2018

La 18 ani, copiii au trei variante: dacă sunt isteți, statul îi mai „păstrează” până la 26 de ani cu condiția continuării studiilor la zi, fie ajung pe stradă, și aleg calea pușcăriei, fie se sinucid. Așa-i crește statul, într-o școală în care mințile lor sunt educate prin frică, privați de copilărie, iubire, trădați de cei care sunt plătiți să le crească încrederea în viitorul lor, tratați cu indiferență.https://kristoflajos.com

Visezi ce-i mai bun pentru copilul tău? Un loc ideal creat de oameni talentați!

pe data de februarie 13, 2018

Eu încă visez. Și văd prin ochii micuților setea de explorare, de cunoaștere, de la miros, pipăit până la cele mai profunde dimensiuni ale naturii, obiceiurile astea pe care le făceau bunicii cu mare lejeritate, dar pe care le-am îngropat cu atâta ignoranță. De ce?