0
SHARES

S(tr)esiune? Doar de tine depinde

februarie 15, 2018
https://www.pinterest.com
https://www.pinterest.com

 

Astăzi, 15 februarie 2018. Am supraviețuit prea temutei și puțin îngăduitoarei Sesiuni, la auzul numelui căreia studenții se cutremură. Ca și cum asta nu ar fi de ajuns, Sesiunea s-a transformat într-o epidemie contagioasă, a sfărâmat barierele ce o îngrădeau și s-a răspândit până și în rândul elevilor.

Zilele trecute am asistat din întâmplare la discuția pe care doi liceeni au purtat-o în tramvai. Spuneau că, deși examenul de Bacalaureat se apropie cu pași repezi, nu pot să nu se gândească la faptul că în scurt timp vor fi nevoiți să dea piept cu Sesiunea. Păreau de-a dreptul terifiați și privirea lor m-a sfâșiat. Dar nu, vina nu le aparține în totalitate lor … de fapt, la o analiză mai atentă, poate sunt simple victime colaterale a tot ceea ce vuiește împrejurul lor. Au uitat să mai trăiască în prezent, au uitat să se bucure de ceea ce le oferă viața și să ia totul treptat, pas cu pas. Astăzi sunt cu gândul la ce va fi mâine, iar mâine îi neliniștește ziua de poimâine.

Ei bine, dragilor viitori studenți, nu, Sesiunea nu înseamnă doar lipsă de energie, nervi întinși la maximum, durere de cap și cafea 24/7, doar stres și tensiune, nopți nedormite și dispariția vieții sociale. Nu trebuie să se transforme într-un coșmar și să devină totul atât de dramatic, nu este necesar să vă puneți viața pe pauză. Credeți-mă, nu pălăvrăgesc, există viață înainte, în timpul, dar și după Sesiune. Îndeosebi după sesiune, mai ales atunci când finalizarea sa aduce cu sine motive de a sărbători. Spun acestea în calitate de proaspătă studentă “scăpată” cu ovații din “ghearele” “fiarei”.

Așa este, la fel ca voi toți, și eu m-am temut de ce va aduce această perioadă, însă am fost prevăzătoare și mi-am luat din timp măsurile de precauție. Doar puțină organizare și aranjarea lucrurilor în ordinea priorității: am citit din timp materialul predat, am finalizat proiectele înainte de deadline, doar pentru a fi ocrotită de așa-zisele “nopți nedormite”. Și am avut noroc. Noroc sau mai bine zis intuiție, deoarece planul meu a dat roade. Două-trei ore pe zi dedicate studiului m-au protejat de sindromul “pre-sesiune”. Chiar și o oră, tot și-a spus cuvântul, îți garantez.

Regula nescrisă, transmisă din generație în generație, conform căreia un student învață doar în sesiune este un mit. Dacă o urmezi, nu faci decât să îți îngreunezi viața și să te simți neputincios. Ce ai prefera, două zile în Infern sau două săptămâni în Paradis?

Da, la asta mă gândeam și eu. Trebuie doar să știi ce vrei, să ai încredere în tine, să te urnești, iar mai apoi totul vine de la sine. Nu neg, și eu am avut parte de momente de slăbiciune, în care am vrut să renunț, dar am găsit în mine puterea de a continua. Secretul e să nu te dai bătut. Cineva mi-a spus odată: “Atunci când simți că nu mai poți, să te gândești ca poți de zece ori mai mult!”

Așa am făcut și la fel vă îndemn și pe voi să procedați, să nu cedați. Încercați să vă eliberați minte, să încercați să preschimbați energiile negative în unele pozitive, să percepeți tensiunea drept un factor benefic și nu unul dăunător. Totul vine din interior, din adâncul ființei noastre care ascunde mistere de nebănuit, dovada că suntem lumină.

Este adevărat, așa cum facultățile, specializările și profesorii diferă unii față de alții, tot în aceeași manieră cursurile predate și informațiile ce trebuie însușite, volumul și gradul de dificultate diferă de la un domeniu la altul. Cu toate acestea, un lucru este cert: fie că urmați Medicina sau Muzica, Arhitectura sau Pictura, Politehnica sau Academia de Poliție, studenți și viitori studenți, mobilizați-vă! Nu lăsați pe mâine cursurile pe care le puteți citi astăzi!

Acestea fiind spuse, declar înaintea voastră, astăzi și aici, că am trecut cu brio de prima sesiune, prima din lungul șir ce se întrevede la orizont. Pot spune că parcurgerea acestei etape m-a făcut să mă cunosc mai bine, să devin mai matură, mai sigură pe mine, mai responsabilă. Așa că domină Sesiunea, nu o lăsa pe ea să te domine!

Cu drag, o fărâmă de suflet, de la un student pentru un alt student.

 

Ai ceva de spus?

Articole recomandate

https://www.instagram.com/bianca.cgb/

Go for it! Viața e prea scurtă să trăiești cu regrete

pe data de aprilie 3, 2018

Să faci o schimbare majoră în viața ta este înfricoșător. Ai nevoie de curaj, hotărâre și încredere. Dar știi ce e chiar și mai înfricoșător? Să traiești cu veșnicul regret. De câte ori nu te-ai întrebat cum ar fi fost dacă era așa cum ai fi vrut să fie? Visăm adesea cu ochii deschiși și ne imaginăm cum ar arăta viața noastră dacă …https://www.instagram.com/bianca.cgb/

A fi sau a nu fi partizan al Facultății de Litere?

pe data de martie 12, 2018

În mod normal, acceptam cu inima deschisă sfaturile și criticile pe care le consideram constructive, însă de la o vreme toată această respingere involuntară a Facultății de Litere îmi părea un complot tacit. De ce sunt oamenii reticenți când vine vorba de acest domeniu academic? Din varii motive, dintre care cel mai frecvent este reprezentat de faptul că singura opțiune valabilă pe care o ai după absolvire este să devii profesor, ceea ce este complet fals.
“- Ce, vrei să te faci profesoară?”