0
SHARES 202

Conducerea ICR vrea să desființeze Limba Română

februarie 8, 2018
http://icr.ro/
http://icr.ro/

În ședința de mâine a Consiliului de Conducere a ICR, Liliana Țuroiu, președinta Institutului Cultural Român vrea să propună o schimbare amplă de organigramă, mai multe structuri urmând a fi desființate sau comasate.

Una dintre structurile care ar urma să fie complet desființate este Biroul Limba Română, cel care coordonează toate programele de limba română din străinătate și din țară.

Trebuie spus că programele de limba română ale ICR au un public țintă neacoperit de vreo altă instituție sau program. Astfel, dacă Institutul Limbii Române derulează cursuri de limba română în școli pentru comunități românești din diaspora, în puținele locuri unde s-au putut organiza astfel de programe bilaterale, ICR organizează, prin reprezentanțele sale din străinătate, dar și la București, cursuri de limba română pentru ORICE doritor. Străin sau român, elev sau adult, oricine se putea înscrie la cursurile de limba română organizate de ICR până acum.

Peste noapte, după o ședință organizată in fugă și fără ca cei 23 de membri ai Consiliului să primească anterior materialele pe care urmează să le aprobe mâine, Biroul Limba Română ar putea fi desființat și, odată cu acestea, toate programele de predare a limbii române organizate de ICR.

În anul centenarului, ICR se pregătește să renunțe la elementul care este definitoriu pentru oricare institut cultural, fie ca e vorba de British Council, Goethe Institut, Institutul Francez ș.a. – predarea limbii țării de origine.
Ar putea fi luat măcar modelul Institutului Balassi, cu atât mai mult cât toate reprezentanțele ICR in străinătate și, implicit, toate programele organizate de ICR în străinătate sunt coordonate de vicepreședintele UDMR Bela Krizbai

Ai ceva de spus?

Articole recomandate

http://icr.ro/pagini/liliana-turoiu-presedinte-icr

In dubla ei calitate, de decident si beneficiar, Liliana Turoiu a croit salariile din ICR … doar pana la primul buzunar.

pe data de noiembrie 16, 2017

„Ziua, ca netoții” Institutul Cultural Român a publicat, intr-un final mult întârziat dacă ne raportam la lege, grila de salarii din instituție. http://icr.ro/pagini/grila-salarizare-icr-septembrie-2017 Opinia publică poate vedea acum ceea ce pe angajații institutiei îi frământă demult: conducătorul instituției, respectiv președintele ICR Liliana Țuroiu, nu a aplicat legea unică a salarizării. Legea cadru nr. 153/2017 privind […]