1
SHARES 61

Am crescut iubind România

ianuarie 10, 2018
https://www.instagram.com/biancateodorescu/
https://www.instagram.com/biancateodorescu/

 

„Voi, românii, aveți o mare problemă!”, îmi zicea zilele trecute un străin care trăiește de câteva luni în România. Nu-l întreb care este problema, ci aștept să îmi spună el. „Unde vă este mândria? Mândria de român! Să vorbiți cu drag de țara voastră, să o iubiți sincer! Sunt aici de aproape șase luni și rar am întâlnit pe cineva care să fie mândru că e român.” Din nefericire, n-am putut să-l contrazic. Mulți români au tendința să vadă numai defectele acestei țări și uită de frumusețea României.

Consider că iubirea pentru România trebuie să pornească din copilărie. Îmi aduc aminte, copil fiind, că în școala generală, doamna profesoară ne învăța cu drag despre frumusețea țării, prezentându-ne geografia României ca pe o poveste și ne îndemna să descoperim pas cu pas pământul românesc. Istoria era prezentată ca o incursiune în trecut, la limba română intram în fascinanta literatură românească, iar la muzică învățam cântece precum: „Doamne, ocrotește-i pe români!”, „Cântă cucu” și multe altele. Iar imnul țării era nelipsit. Și mi-a prins bine. Peste ani a trebuit să dau o probă canto, iar profesorul respectiv m-a pus să îi cânt imnul României. Și spre uimirea lui, am știut toate versurile.
Am crescut iubind România. Port cu mândrie portul popular și consider că țara noastră merită lăudată. Pentru că eu cred că avem suficient de multe motive să iubim România. Nu este perfectă. Are multe probleme. Dar rezolvarea pornește de la noi. Este datoria noastră, a tuturor românilor, să însănătoșim România.
Sunt mândră că sunt româncă. Indiferent de zilele în care trăim și de societetatea care pare că își pierde identitatea, există atât de mulți români care ne dau multe motive să fim mândri de țara noastră.
Înainte de Crăciun, am cunoscut niște tineri care în fiecare an, colindă pe la casele oamenilor îmbrăcați în straie populare, cântând colinde tradiționale românești vechi. Pentru mine, a fost o mare bucurie să îi descopăr. Îmi aduc aminte că n-aș mai fi plecat de acolo, cu toate că frigul devenise aproape insuportabil. I-am ascultat cu bucurie în suflet, conștientă că într-un fel sau altul, obiceiurile românești nu se pierd. Poate prind altă formă, una mai modernă, dar esența rămâne. Și este tot ce contează. Generațiile viitoare vor cunoaște România prin cuvintele și acțiunile noastre. Avem o mare responsabilitate față de ei: să ne păstrăm identitatea.

Comments

O parere despre “Am crescut iubind România

  • Dragi Domni/Doamne profesoare
    De ce nu încercați sa ne pregătiți cu adevărat pentru viața, să știm ce sa facem; sunt nelămurit de ce faceți voi cu noi elevii, ne încuiați capul cu toate tampeniile în loc sa ne învățați cum sa schimbam tara în bine. vreau sa știu cum pot face tara mai buna pentru copiii mei in viitorul apropiat, pentru ca nu vreau sa fie sclavi asa cum au fost bunicii mei.

Ai ceva de spus?

Articole recomandateCe am simțit la mormântul lui Arsenie Boca

pe data de martie 20, 2018

Nu știu cât mai am de trăit. Câte lucruri am de făcut pe lumea asta am spus să fac ceva pentru sufletul meu. Să pornesc în căutarea personală și să găsesc acolo interiorul meu, distrus sau luminos. N-a existat niciun dar o clipă să parcurg sute de kilometri pentru un scurt pelerinaj la mormântul lui Arsenie Boca. Sfântul din Ardeal este lumina care m-a condus la el.