0
SHARES

Cum să dai cu ia-n gard sau cum să conduci Institutul Cultural Român ca pe propria afacere!

noiembrie 24, 2017
http://icr.ro/bucuresti/sezatoarea-sanzienelor-la-foc-de-tabara-in-gradina-institutului-cultural-roman
http://icr.ro/bucuresti/sezatoarea-sanzienelor-la-foc-de-tabara-in-gradina-institutului-cultural-roman

 

Zilele trecute am decis să publicăm pe platforma „România Dodoloață” un denunț cetățenesc de la un anonim care semnala anumite nereguli comise de către doamna Liliana Țuroiu, Președinte ICR, în activitatea instituției publice. Nu comentez informațiile transmise de domnul „Teleormăneanul”, dar ne rezervăm dreptul legal de a sesiza instituțiile statului pentru efectuarea unor cercetări în acest sens.

In dubla ei calitate, de decident si beneficiar, Liliana Turoiu a croit salariile din ICR … doar pana la primul buzunar.

Cum nimic nu este întâmplător, ieri am citit o știre despre ICR și „o fată de culoare îmbrăcată în costum popular” prezentată ca fiind imaginea României pentru Centenarul Marii Unirii. Mi-am făcut cruce și mi-am continuat cercetarea pe internet să aflu mai multe despre această acțiune culturală românească. Astfel, am descoperit că în nesfârșitul șir de inițiative cu și despre ie, impuse de centrala ICR reprezentanțelor sale din străinătate anul acesta, dar mai ales în anul Centenarului, face parte și un proiect organizat de ICR Londra.

ICR Londra a prezentat într-un clip de promovare a Centenarului o femeie de culoare purtând ia românească. Acest gest mai mult sau mai puțin inspirat a trezit reacții și comentarii negative pe facebook, situație care a generat o atitudine curajoasă a ICR: clipul a fost retras, iar ICR nu isi asumă clipul respectiv, deși el a fost realizat purtând sigla ICR.

Două categorii de întrebări se pun, în mod obiectiv, fără a exprima opinii personale cu privire la inspirația gestului artistic, respectiv:

Dacă ICR, prin conducerea sa de la Londra și girul comitetului director condus de Liliana Țuroiu au fost de acord cu această abordare, de ce retractează acum și care este mesajul pe care conducerea de la Bucuresti îl transmite opiniei publice? Că o persoană de culoare nu are dreptul să îmbrace o ie? Că cetățenii români de culoare nu au dreptul să fie reprezentați de ICR? Nu este asta o formă de discriminare asumată de o instituție publică aflată sub autoritatea Senatului României?

Dacă, dimpotrivă, prezentarea unei persoane de culoare in ie este un lucru greșit, iar ICR nu isi asumă acel proiect, cine se face răspunzător de situația creată? Pentru că imaginile nu sunt un trucaj, ci un clip facut cu girul ICR de la un proiect aprobat de Liliana Țuroiu și conducerea ICR.

Concluzia mea este că în elanul tovărășesc de a promova ia cu orice ocazie, de când conducerea a fost preluată de o creatoare de ii și cămăși bărbătești – Liliana Țuroiu, Institutul Cultural Român nu reușește să deosebească răul de bine, inspirația de stângăcie și albul de negru. Este oare, ICR, o instituție publică care a devenit aidoma afacerii personale a doamnei Președinte?  Sau ICR este chiar „boutique-ul” doamnei Țuroiu?

https://www.lilianaturoiustudio.com/boutique

Ai ceva de spus?